باران، رطوبت و نفوذ آن به بنا موجب میشود تا بنا سست شده و استحکام خود را از دست بدهد. علاوه بر تخریب سازه بر اثر رطوبت و کاهش عمر ساختمان، نما زیبایی ظاهر خود را نیز از دست میدهد. برای حل این مشکل مهندسین و معماران طرحی متفاوت برای قسمت پایینی ساختمان که بیشتر در معرض باران و آب و رطوبت قرار دارد در نظر گرفتند. به این حاشیه تزیینی قرنیز گفته میشود.
قرنیز از کف اتاق تا ارتفاع یک متر به سمت بالا نصب میشود. استفاده از قرنیز به گذشته باز میگردد. به گونهای که اگر به بناهای تاریخی گذشته دقت کنید خواهید دید که در معماری آنها نیز از قرنیز استفاده شده است. طرح و نوع مصالحی که برای ساخت قرنیز استفاده میشود، در دورههای زمانی مختلف متفاوت است. یکی از انواع قرنیزها قرنیز پلی استایرن است. از مواد اولیه پتروشیمی در ساخت پلی استایرن استفاده میشود. پلی استایرنها مواد پرکاربردی هستند که در صنایع غذایی و دارویی استفاده میشوند. مقاومت بالای آنها در برابر ضربه موجب شده تا از آنها در صنعت ساختمان سازی نیز استفاده شود.
برای رنگ کردن پلی استایرن از رنگ مخصوصی استفاده میشود که غالبا وارداتی هستند. این رنگها با استفاده از حرارت دادن بر روی سطح قرنیز قرار میگیرد. برای زیباسازی برخی از قرنیزها از موادی استفاده میشود که با استفاده از چسب بر روی سطح قرنیز قرار میگیرند. این مواد در اثر رطوب و بر اثر تماس زیاد با آب با گذشت زمان دچار پوسیدگی میشوند، در صورتی که رنگهای وارداتی استفاده شده این معایب را ندارند.
مهمترین مزیت قرنیز پلی استایرن مقاومت بالای آنها در برابر پوسیدگی است. این امر موجب میشود طول عمر قرنیز و در نتیجه طول عمر سازه طولانیتر گردد. قرنیز پلی استایرن در برابر رطوبت مقاوم است و رنگی که برای زیباسازی آن به کاربرده میشود ثابت است. قرنیز پلی استایرنی که برای دکوراتیو استفاده میشود باید از قرار گرفتن در برابر نور مستقیم آفتاب دور نگه داشته شود.
پلی استایرن مانند پلاستیک فشرده شده است. از همین رو عایق خوبی در برابر عبور حرارت و سرما است. این عایق از عبور هوا جلوگیری کرده و دمای هوای اتاق ثابت باقی میماند. قرنیز پلی استایرن به دلیل مقاومت بالا در برابر آب و رطوبت قابل شست و شو هستند. شست و شوی آنها باعث نظافت و افزایش زیبایی آنها خواهد گشت.
قرنیزها به صورت نوارهای باریکی در قسمت پایین دیوار نصب میشوند. قرنیزهایی که در گذشته مورد استفاده قرار میگرفتند بیشتر از جنس گچ، چوب، بتن و سیمان بوده اند. به تازگی استفاده از قرنیز پلی استایرن به طور گسترده رواج یافته است. سنگ، چوب و پلی استایرن سه ماده پر استفاده برای ساخت قرنیز هستند. هر کدام از این سه ماده مزایا و ویژگیهای خاص خود را دارند. یکی از دلایل استفاده از قرنیز پلی استایرن وزن سبک آن و راحتی در نصب آن است. قرنیزهای سنگی شکننده و سنگین هستند و نصب آنها در مقایسه با قرنیز چوبی و پلی استایرن دشوارتر است.
اگر قرنیز چوبی درست رنگ نشود در برابر رطوبت دچار پوسیدگی میشود. قبل از خرید قرنیز به سلامت فیزیکی آن دقت کنید و از عدم شکستگی یا خوردگی قرنیز مطمئن شوید. قرنیز پلی استایرن قرنیزی است که در آن معایب قرنیز چوبی و سنگی برطرف شده است. این قرنیز علاوه بر مقاومت بالا در برابر رطوبت و طول عمر بالا، به دلیل سبک بودن به راحتی قابل نصب است. از دیگر مزایای این قرنیز که استفاده از آن را گسترش داده است، انعطاف پذیری بالای آن است. این انعطاف پذیری باعث گشته تا بتوان قرنیز را در هر انحنایی نصب کرد. از دیگر مزایای قرنیز پلی استایرن امکان شست و شوی کامل آن است.
قرنیز پلی استایرن آنتی باکتریال است. با محیط زیست سازگار است و به راحتی میتوان آن را بازیافت کرد. برای ساخت قرنیزهای پلی استایرن از گار فرمالدئید یا ترکیبات آلی استفاده نشده است. از همین رو در برابر رطوبت و رشد قارچها مقاوم هستند. قرنیز در برابر فشار بالا کمترین تغییر شکل را به همراه خواهد داشت.
قرنیز پلی استایرن از قیمت مناسبتری در مقایسه با دیگر قرنیزها برخوردار است. کیفیت در قیمت قرنیز بسیار تاثیرگذار است. نصب قرنیز نیازی به نیروی متخصص ندارد. افراد عادی هم میتوانند به راحتی آن را نصب کنند. این امر باعث حذف هزینه دستمزد خواهد شد و در قیمت تمام شده قرنیز تاثیرگذاراست.
نصب قرنیز کاری آسان است. که این بر محبوبیت قرنیز میافزاید. قرنیزهای پلی استایرن را میتوان در کوتاهترین زمان نصب کرد. به دلیل برخورداری از وزن پایین میتوان آن را به راحتی جا به جا نمود. علاوه بر این هزینه حمل و نقل آن نیز پایین است. میتوان آن را به راحتی برش زد و در مکان مورد نظر نصب کرد.
قرنیز پلی استایرن یکی از مصالح پرمصرف و محبوب در دکوراتیو منزل است. که به آن قرنیز چسبی پیش ساخته نیز گفته میشود. تنها توسط یک نفر نیز قابل نصب بوده و که با استفاده از چسب مخصوص در مکان مورد نظر نصب میشود. استفاده از این چسب مخصوص برای نصب این قابلیت را در قرنیز پلی استایرن فراهم کرده است که بتوان آن را بر روی بتن، چوب، مرمر، فولاد، کاشی، پلاستیک، گرانیت، گچ و آجر نصب کرد. از همین رو میتوان آن را در مکان دلخواه و برای کاربردهای متفاوت به کار برد. وزن پایین این قرنیز باعث کاهش بار مرده ساختمان شده و میتوان آنها را در مکانهایی که دیوار قادر به تحمل وزن بالا نیست، نصب کرد.
در سرتاسر جهان برای تزیینات داخلی ساختمان از پلی استایرن استفاده میکنند. این قرنیز برای تزیین دیوارها و حاشیه هتلها، رستورانها، خانههای مسکونی و اماکن تجاری استفاده میشود. استفاده از این قرنیز نمایی زیبا و لوکس را در محل استفاده ایجاد خواهد کرد. همانطور که گفته شد برای نصب این قرنیز نیازی به فرد متخصص نیست و با استفاده از چسب مخصوص هر فرد عادی میتوان آن را نصب کند. برای نصب آن معمولا از سه روش استفاده میشود.
در روش اول میتوان قرنیز را با استفاده از منگنه کوب، به دیوار منگنه کرد. روش دوم استفاده از میخ بادی است. با استفاده از میخ بادی و دستگاه مخصوص میتوان پلی استایرن را بر دیواری از جنس گچ، چوب و دیوارپوش نصب کرد. روش سوم استفاده از چسب مخصوص برای نصب قرنیز است. معمولا از چسب یک دو سه یا چسب آکواریوم برای نصب استفاده میشود. چسب باید به مقدار کافی استفاده شود. اگر این مقدار کم باشد قرنیز بعد از مدتی به راحتی از دیوار جدا میشود.
یکی از انواع قرنیز پلی استایرن قرنیز پلی استایرن سفید است. که میتوان با استفاده از چسب آکواریوم آن را بر روی دیوار چسباند و اواسط و ابتدای کار را به دیوار پیچ کرد. اگر از چسب اکواریومی استفاده میکنید که در ساختار آن از صد در صد سیلیکون استفاده شده است، دیگر نیازی به پیچ کردن ندارند.